Pronssi/hopearuusu.

Pronssi/hopearuusu: Lyhyt ohje


Eli tässä siis lyhyt ohje siitä miten tehdää ruusu kuparista taikka hopeasta. Olen tehnyt muutamia, mutta muistuttaisin että olen vielä amatööri ja ammattilaiset pystyisivät antamaan tarkempia neuvoja.

Tulen tässä viittaamaan leikkaamiseen kultasepän saksilla, mutta voit halutessasi sahata ja viilata vaiheet. Tämä on kuitenkin hieman hitaampaa, mutta paksummassa materiaalissa se on pakollista.

Mitä isompi sitä helpompaa. Pienin mitä olen itse tehnyt on hopeinen kappale 28mm ympyrän halkaisijalla 0.5mm materiaalista. Jos teet hopeasta on hyvä muistaa että pronssi on helpommin käsiteltävää, joten jos teit aikaisemmin pronssista, tee hieman ohuemmasta hopeasta.






1: Alku

Valittuasi materiaalin leikkaa kappale ympyrän muotoon. Tämän jälkeen poraa halutessasi reikä keskelle. Tämä auttaa huomattavasti jos haluat myöhemmin tehdä varren ruusuusi. Reikä myös mahdollistaa toisen kerroksen lisäämisen ruusuun. Luonnollisesti valitse reikä joka on suunnittelemasi varrelle sopiva.

Tämän jälkeen leikkaa kappale joko viiteen tai kuuteen osaan (Kuvissa on jaettu kuuteen osaan mutta viiteen jakaminen on aivan yhtä hyvä tekotapa.). Älä leikkaa niin pitkälle että osat irtoavat, vaan jätä hieman materiaalia poratun reiän tai muiden leikkausten väliin. Jakaessa kappaletta EI ole tärkeää saada jaettua tasaiseti. Etenkin ensimmäiseksi käännettävä lehti on hyvä olla hieman muita pienempi.
















2: Seuraavat vaiheet.

Jakamisen jälkeen leikkaa terät pois lohkoilta kuvan näyttämällä tavalla. Tämän hehkuta kappale ja lyö vasaran ''terävällä'' päällä terälehtien päihin niin että niin että terävä pää levittää kappaletta sivuille, ei niin että se pidentäisi. Jatka tätä kunnes terälehdet ovat lähes täynnä vasaran iskuja. Tämä ei ole pakollista, mutta se tuo hieman luonnollisemman oloisen pinnan valmiiseen kappaleeseen, ja samalla hieman ohentaa materiaalia tehden siitä helpommin käsiteltävän.














3: Taitteleminen

Viimeisenä vaiheena on terälehtien taitteleminen. Jos teit vasaroinnin hehkuta kappale. Suuren osan työstä pystyy tekemään kahdella pihdillä. Aloita käänteleminen pienimmästä terälehdestä. käännä se kuvan osoittamalla tavalla, hieman yli 90 astetta ylöspäin. Tämän jälkeen käännä reunat U:n muotoon ja käännä reunaa niin että vaikka lehti on muuten noin +90 asteen kulmassa, reuna on alle 90 astetta. Tämän jälkeen ryhdy kääntämään muita lehtiä. Tee se niin että käännät aina edellistä vasta puolella olevan.

Muutaman minuutin jälkeen ruususi näyttää suunnillen vasemmalla olevalta kuvalta. Tässä vaiheessa kannattaa uudelleen hehkuttaa kappale jos kääntäminen tuntuu vaikealta. Nyt kääntäessä pyri tuomaan muut terälehdet mahdollisimman lähelle keskeistä terälehteä. Toisena tavaoitteena on saada käänntetyä terälehtien päät kaartumaan ulospäin. Kolmantena tavoitteena on puolestaa saada terälehdet estämään sen että niiden läpi näkyisi. 

Käänteleminen kunnon muotoon saattaa kestää yli puoli tuntia joten älä hermostu jos et saa kunnollista muotoa heti.

Tätä tehdessä voit leikata terälehtiä jos ne ovat epämiellyttävän muotoisia, mutta pidän tätä viimeisenä keinona, koska kääntelemällä pystyy muotoa muokkaamaan yllättävän paljon. Toinen konsti on kääntää ulkoiset terälehdet takaisin alemmas jotta saa käännttyä niitä paremmin. mukailemaan edellisiä lehtejä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hopeasormukset